Østerbro vrimler med hippe ismagere - den ene mere original, minimalistisk og bæredygtig end den anden. Jeg tester fire af de lokale ismejerier og bedømmer med iskugler.
Mit navn er Marlene.
Jeg er Ice-Cream-Aholic.
Typen, der spørger børnene, om vi ikke skal købe en is, før de selv når at tænke tanken.
For mig er is ikke bare synonym med sandalvejr. Det er opskriften på den-der-livskvalitet og sunde smilehuller. Året rundt.
Men jeg bor ude på landet på Fyn - langt fra de gastronomiske isbarer. Derfor går jeg ofte lettere amok med feinsmeckeri inden for frosset mælk, når jeg er i de større byer.
København lokker med mange nye isbarer
Sidst jeg var i København valgte jeg at leje en cykel efter en workshop på Bryggen for at køre mod Østerbro for at teste udvalg og smagsbarometer.
Bydelen bliver ofte kaldt for speltghetto og er epicenter for god smag inden for økologi. Mine forvetninger er derfor høje, da jeg retter cykelkurven mod postnummer 2100.
Inderbroen (th), der forbinder Christianshavn med Nyhavn, gør det let at komme gennem byen
Hvad er mine krav til en god is?
Jeg tæller ikke kalorier, når jeg vælger en is. Til gengæld er jeg kræsen med kvaliteten.
Min favorit-is er italiensk gelato af frisk mælk og lokale råvarer. Men generelt bliver jeg bare begejstret, når respekten for håndværket (og is-elskeren...) er i centrum.
En god is for mig er:
- Fløjlsblød: Cremet konsistens uden krystaller
- Frisklavet: Uden konserveringsmiddel
- Smagfuld: Efterlader gode noter på tungen
- Økologisk: Fyldt med naturlige råvarer uden pesticider
Hvis jeg virkelig skal klappe med is-hatten, skal der ofte chokoladeis i bægeret - vafflen har jeg ikke et nært forhold til. Og så må der meget gerne være skruet op for æstetikken.
Here goes:
Østerberg Ice Cream: Prisvindende gastronomi
"Mor, jeg vil gerne have Havtorn!"
En lille pige med fletninger trykker næsen mod ismontren, der tæller 14 varianter. Mine egne børn er ikke på fornavn med det trendy bær og ville sikkert også være tvivlende over varianter som Hibiscous Sorbet eller Pink Guava her hos Østerberg Ice Cream. Selv er jeg nysgerrig og vælger Stikkelsberg, Havtorn og Chokolade.
Navnet på ismejeriet stammer fra ejeren Cathrine Østerberg. Hun er så nørdet med is, at hun har skrevet speciale om det, taget kurser i Canada, Italien og Danmark og brugt to år på at udvikle sine opskrifter, der er blevet hædret af det Danske Gastronomiske Akademi. Og dét kan du smage.
Stikkelsbergisen er så god, at jeg kunne finde på at tage en køretur til København bare for at købe en kugle. Syrlig og sødmefyldt på samme tid. Chokoladeisen er fyldig, cremet og kraftig, som den skal være. Havtornen er derimod lidt for anonym efter mine smagsløg. Men de er tydeligvis på afveje, da stort set alle andre kunder vælger netop den.
Iskugler: 5 ud af 5
Adresse: Rosenvængets Alle nr. 7
Åbningstider: Alle dage 13-21
Leckerbaer: Issandwich med smagen af barndom
Jeg elsker at finde inspiration til rejseoplevelser på Instagram. Mine ture til København er ingen undtagelse. Derfor kører jeg mod Leckerbaer som det næste, hvor jeg har set de smukkeste is-sandwich. De bliver kreeret af ægteparret Jacob og Gabi Bär Mogensen, der begge har arbejdet som kokke på Michelinrestauranter. Jeg ved godt, at det er en afstikker fra den italienske gelato, men jeg må bare prøve en bid.
Inde i den fine Pastry Shop står de yndigste kagekreationer. Men ingen iskage. Jeg spørger bekymret til fraværet af is hos ekspedienten. Hun fortæller, at de er... i fryseren! Doh!
Valget står mellem tre varianter: Solbær & Lakrids, Mynte & Chokolade og Jordbær & Citron. Jeg har lyst til at prøve alle, men jeg ved også, at jeg er på en længere mission og peger på den sidste.
Konceptet er, at du kan gribe bægeret med den indpakkede issandwich og tage det To-Go til Søerne, Fælledparken eller sofaen. Jeg åbner mit ved en vinduesplads i butikken og begejstres over synet af de mange jordbærkerner.
Smagen minder mig om min barndoms jordbærkoldskål en varm sommerdag. Og hvem vil ikke gerne have et timelap for 40 kroner? Kiksen er sprød, selvom den har en god tykkelse. Isen er smagfuld, men en anelse hård. Den bliver dog stille blød og cremet - sikkert helt perfekt efter tur i cykelkurven.
Den grafiske identitet er udført af Re-Public og hædret med Red Dot Design Award
Iskugler: 4 ud af 5
Adresse: Ryesgade 118
Åbningstider: Tir-Fre 10.00-17.30 og Lør 10.00-16.00
OLUFs: Pimpet popsicle
Danmarks flotteste ispind. Sådan lød ordene i Politiken, da deres isanmelder var forbi OLUFs. Mine forventninger er derfor høje, da jeg kører mod Danmarks første italienske is på pind - som italienere kalder Gelato su Stecco.
Du kan også glemme alt om trist Filur og masseproduceret Magnum. Her på Olufsvej får du håndlavede ispinde af dansk økomælk eller mælkefri sorbet.
Og smukke ser de ud. Very instagramable.
Jeg vælger en skovbæris, der er dybbet i hvid chokolade og pyntet med frysetørret hindbær. Og pænere kan det næsten ikke blive. Konsistensen er hård og smagen meget sød, men den kan naturligvis næsten heller ikke være andet med det valg af ingredienser. Alligevel bliver jeg aldrig helt blown away og dropper faktisk at spise den op.
Iskugler: 3 ud af 5
Adresse: Olufsvej nr. 6
Åbningstider: Tir-Tor 12-18 og Fre-Søn 11-21
Isoteket: Urban is fra en modig ismand
Dagens sidste stop bliver hos bydelens nyeste ispusher.
Isoteket åbnede for blot fire uger siden og er allerede velkendt på de sociale medier.
"Jeg har ikke tid til at passe flere platforme. Så jeg valgte Instagram - efter anbefaling fra min kone," smiler Jeppe Villadsen, der kommer ud fra baglokalet, hvor den italienske gelato bliver til på dyrt isenkram. Bagefter præsenteres den i en old school køledisk af kvalitetsmærket Pozzetto, der virkelig understreger følelsen af et ægte ismejeri.
Ind til for godt et år siden var Jeppe en af mine kolleger som freelancejournalist. Han blev dog så træt af vilkårene, at han smed sit pressekort ud og fik et visitkort som ismager i stedet. Og heldigvis for østerbrogenserne, hvis du spørger mig.
Konceptet får mig til at smelte, selvom udvalget er smalt. Her er tænkt på alle detaljer inden for feinsmeckeri af både interiør og is. Selv skeen er lavet af træ - en smuk og miljøvenlig signatur.
Smagsvarianterne er frække og nytænkende. Rødbede & Stjerneanis, Kanel & Karamel og Citron & Birkes er nogle af de otte varianter, der udfordrer istraditionerne. Jeg får en smagsprøve på den miderste, som dog er lige vel sød til mig. Jeg går derfor med Brombær & Lime. Og den er L-Æ-K-K-E-R. Frisk, fyldig og cremet. Som at stå i Bologne. På Bopa Plads.
Chokoladen er en bestseller og var desværre udsolgt, da jeg kom forbi. Men det giver mig blot grund til at komme igen. For det gør jeg. Absolut.
Iskugler: 5 ud af 5
Adresse: Randersgade nr. 43 (Bopa Plads)
Åbningstider: Alle dage 13-21
Psst! Tjek også isen hos Social Foodies
Maven kunne ikke mere efter mit besøg hos fire isbutikker. Næste gang vil jeg besøge Social Foodies på Østerbrogade, der netop er kåret til Byens Bedste i 2017 af AOK. Ismanden dér hedder Thor Thorøe - det var ham, der også grundlagde Paradis Is. Råvarerne kommer fra egen chokoladefabrik i Sydafrika, hvor de også har en række sociale udviklingsprojekter. Endnu en god grund til at spise is.