Vil du smage en bid af himlen? Jeg har testet Roms bedste is. Her får du mine tre yndlings gelateriaer. Med street art som krymmel.
Is har forlængst opnået helgenstatus i Rom, og synet af de lokkende ismontre med cremet gelato kan få både italieneres og turisters hjerte til at smelte.
Men hvilken isbar skal du vælge i den italienske hovedstad?
Og hvilken guide eller anmeldelse skal du stole på?
Jeg er typen, der kunne finde på at tage på weekend til Rom blot for at spise is.
Aj, det er jo løgn.
Jeg er typen, der har taget på weekend i Rom for blot at spise is.
Sådan en, der researcher efter nye gelateriaer frem for kunstudstillinger og efterhånden kan flydende italiensk - så længe dialogen foregår ved en ismontre. Corso!
Sådan en, der ublu smider dårlig is i skraldespanden. Fordi jeg ved, der ofte er en bedre rundt om gadehjørnet. Ja, det er også sket.
Sådan en, der sværger til chokoladeis med højt kakaoindhold frem for smarte varianter med tobak, oliven eller selleri. (Ja, de findes!)
Så ved du lidt om, hvem det er, der guider dig her.
Vil du læse mere om min smag og mine kriterier til en god is? Så tjek denne guide:
Is-guide: Den bedste økologiske is på Østerbro i København
Sådan gik jeg til den (næsten umulige) udfordring
Hvis du har været i Rom, ved du allerede, at det vrimler med isboder og håndrørte mundfulde. Jeg valgte derfor at tage afsæt i en guide over byens efter sigende ti bedste gelateriaer. Den ville jeg teste og sammenligne med min vurdering af kvalitet - og ja, bare rolig, mine børn synes ikke, det er træls at blive hevet rundt til den form for kultur.
Men hvor blev jeg dog skuffet over kvaliteten flere steder. Derfor har jeg nu udvalgt mine tre favoritter, som jeg lister op herunder. Så behøver du ikke spilde din tid på dårlige is-oplevelser. Til gengæld har jeg tilføjet lidt billeder af streetart også. En anden kultur, som jeg nyder at dyrke.
Husk, når du bestiller is i Italien, er antallet af kugler typisk irrelevant. Du skal altså ikke starte med at oplyse hvilke varianter, du ønsker, men derimod størrelsen på bægeret. På den måde kan du for eksempel sagtens smage tre slags is, selvom du kun bestiller det mindste bæger. Rent hypotetisk, selvfølgelig.
De 3 bedste gelateriaer i Rom i prioriteret rækkefølge
Nr. 1: Frigidarium
Den lange kø af lækkersultne øjne afslører det egentlig allerede, når du kommer gående af den hyggelige og brostensbelagte Via del Governo Vecchio tæt ved Piazza Navona. Her står både unge og ældre italienere i kø for at købe kærlighed i bæger eller vaffel. Og jeg forstår dem. Frigidarium fremstiller sublim is. Ganske enkelt.
Facaden er langt fra pompøs og ispindene af plastik - en gelato gourmande ved jo, at denne helst skal være af træ. Men isen? Den er som yoga for kroppen - du bliver mere lykkelig og energifyldt strejf for strejf.
Det er ikke økologisk is, men dog udelukkende fremstillet af naturlige ingredienser. Her får du altså hverken farvestoffer eller den syntestiske smag, som mange af turistfælderne sælger litervis af.
Ejerne stræber bevidst efter at adskille sig fra konkurrenterne på kvaliteten. Ikke på branding og storytelling. Og selvom jeg egentlig lever af at rådgive om dette til hverdag, må jeg alligevel overgive mig til den ærlige tilgang til håndværket.
Jeg har besøgt stedet på flere af mine rejser.
Frigadorium
Via del Governo Vecchio 13
gelateria-frigidarium.com
Nr. 2: GROM
GROM stammer oprindelig fra det nordlige Italien i Torino og er en relativ ny aktør i Rom. Men Mamma Mia! hvor er det godt, at kæden også har fundet vej hertil. Siden også så langt som til Hollywood og Hong Kong.
Hvor Frigidarium lever et liv under radaren med en hjemmeside udelukkende på italiensk og nul aktivitet på de sociale medier, er GROM en konceptuel modpol. Populariteten er dog ikke lig med, at der er gået masseproduktion i de kolde kalorier.
"Our gelato is imperfect. Our gelato is GROM," lyder det fra de to venner og grundlæggere Guido Martinetti og Frederico Grom. Med det mener de, at hver is er unik og håndlavet. Som den skal.
De to kræsenpinde anvender ingen konserveringsmidler, tilsætningsstoffer, aromaer og farverstoffer. Her er med andre ord ingen smutveje til at behage vores smagsløg. Blot ærlig og ægte italiensk is.
Parret ejer i dag også et økologisk landbrug i Piedmonte, hvor de dyrker råvarer til isen. Hvis høsten er god nok forstås. Form og farve er ligegyldig. Det er smagen, de går efter. Samme princip gælder fra deres andre leverandører.
I ismontren kan du være heldig at finde fersken fra egne marker. Men alle varianter skifter efter sæson. Den gode og meget intense chokolade er der dog altid. Heldigvis.
GROM findes flere steder i Rom. Jeg nød mit bæger på Piazza Navona. Butikken ligger i den nordlige ende af pladsen.
GROM
Angolo Via Agonale 3
Piazza Navona
grom.it
Bonusinfo: GROM er netop kommet til udvalgte supermarkeder i Danmark. Denne is er dog ikke frisklavet on location, men skal da bestemt testes en dag. Findes bl.a. i Mad og Vin i Magasin, Meny i Måløv og Kvickly i Allerød. Stephania Portalivo er ambassadør for isen.
Nr. 3: Gelato di San Crispino
Ismagerne hos Gelato San di Crispino fortrækker at sælge deres is i bæger, så vaflen ikke ødelægger smagen af isen. Den forfinede tilgang til iskultur beundrer og deler jeg hundrede procent. Når du træder indenfor, kan du derfor også forvente en særlig dedikation til deres håndværk, der grænser til det snobbede.
Hvis du er chocoholic som mig, vil du elske Gelato di San Crispino. Jeg har aldrig set så mange varianter af chokoladeis og dermed smagt så mange kugler chokoladeis på én gang. Faktisk er chokoladeis den mest sælgende variant i Italien år efter år i følge Euromonitor. Det giver absolut god mening, hvis du spørger mig.
Prisen for at smage The San Crispino Experience hører til i den høje ende. Men er det egentlig pris, vi har fokus på her? Det tænkte jeg nok. Salget af artisan is i Italien er også fordoblet hvert år siden 2008. Det skyldes nok heller ikke kun, at vi turister bruger feriepenge hos isboderne.
Vidste du i øvrigt, at italiensk gelato kun typisk indeholder ti procent fedt? I mit hoved giver det jo mulighed for at købe et dobbelt så stort bæger, ikke? Alligevel nøjedes jeg med et lille af slagsen her, da det var gelateria nummer fire den dag.
Gelato di San Crispino findes to steder i Rom. Jeg testede filialen på Piazza delle Maddalena, der i grove træk ligger mellem Pantheon og Den Spanske Trappe.
Gelato San di Crispino
Piazza della Maddalena 3
sancrispinoalpantheon.com