Rubjerg Knude Fyr ligger på bjerge af sand i den højeste, vildeste og smukkeste del af Vendsyssel. Her på toppen af Lønstrup Klint er der garanti for både vind og sand i håret.
Phobofobi er fobien for at have en fobi.
Sådan en har jeg ikke.
Jeg har derimod en fobi for sand.
Jeg ved ikke, om der er et navn for det? Men jeg ved, at der er flere, der har det som mig.
Verdens største sand-ø kunne ikke kurere mig
Jeg får næsten kriller bare ved at skrive om sand.
Som barn var jeg typen, der gladeligt hentede vand i min spand på stranden - så de andre børn kunne grave kanaler og bygge sandslotte med hænderne (og få sandkorn op under neglene...).
Som ung rejste jeg rundt i Australien og valgte at trodse min fobi og besøgte verdens største sand-ø. Men selv tre nætter i sovepose under åben himmel på Fraser Island kunne ikke eliminere mit anstrengte forhold til sand mellem tæerne og i ørerne. Kender du den følelse?
Som voksen er det ikke just bedre, selvom mine børn gør sit til, at jeg skal møde min frygt, når deres hænder peeler mig med solcreme og sand. På et sandfyldt standhåndklæde. Bliver bare aldrig den ultimative wellness.
Argh... sand i munden! Turen til Rubjerg Knude Fyr udfordrer dine sanser
Besøg Rubjerg Knude Fyr - inden det styrter i havet
Umiddelbart lyder oplevelser med sand som et mareridt for sådan en som mig. Men den smukke, rå og utæmmelige natur i storformat ved Rubjerg Knude kan få mig til at fortrænge, at jeg står på en bunke af det, jeg altid prøver at vige udenom. Og så e-l-s-k-e-r jeg fyrtårne.
Der er gratis parkering og toiletter lige ved landevejen, der selvfølgelig har status som Marguriterute her på kanten af noget af Danmarks mest flotte natur. Hvis du spørger mig.
Der er cirka 1 km fra p-pladsen op til foden af sandbunken. Herefter går det op, op og op til fyret.
Jeg har været der i regn og sol og foretrækker naturligvis førstnævnte, der giver det bedste underlag for en vandretur i sanddriverne og den mindste andel af sandfygning.
Drømt om at vandre på Hærvejen, der er Danmarks nationale vandrerute? Det går i opfyldelse, hvis du tager turen ud til Rubjerg Knude Fyr
Gratis adgang til toppen af fyrtårnet
Rubjerg Knude Fyr er opført i 1899. I 2019 blev det flyttet 70 meter længere ind i landet, fordi havet havde ædt sig ind på det nordjyske vartegn.
Der er gratis adgang til fyrtårnet året rundt, så overvej eventuelt at besøget fyret uden for sæsonen også.
Når du træder ind i 23 meter høje fyrtårn, møder du et smukt lys. I forbindelse med åbningen blev der bygget en lysprisme i toppen, der kaster lysets stråler ind i fyret som en kontrast til dengang, hvor fyret lyste ud over havet.
Jeg må dog indrømme, at trinene i fyret allerede var lidt tyndslidte, da jeg tog turen op sidst. Så jeg holdt godt fast i kanten op og ned. Men vuet til klitter og hav fra platformen i toppen er fantastisk. En billedskøn og sanselig attraktion - på én gang både blid og barsk.
360 graders dragende naturområde. Her fra toppen af fyret med Vesterhavet i ryggen.
Toppen af Danmark. Sådan cirka.
Adresse
Rubjerg Knude Fyr
Fyrvejen 30
9480 Løkken
Husk!
Medbring vand til at skylle hænder og øjne - ikke mindst hvis du rejser med børn, der typisk ikke kan få nok af at boltre sig i den enorme sandkasse. Men det er også rart at kunne slukke tørsten inden, turen går hjemad.
Andre tips?
Lønstrup er en gammel fiskerby nord for Rubjerg Knude. I dag en hyggelig badeby med masser af kunstværk. Husk at køre hele vejen ud til havet og tag de mange trin ned til stranden. Herude finder du også Villa Vest - en restaurant i yderste klitrække. Det er ikke den billigste restaurant, men frokostkortet kan milde beløbet på regningen. Tip! Du bør reservere bord - og der er havudsigt fra alle! Bemærk, lukket i vinterhalvåret.
Læs også
Postkort: Mine 10 mest populære fra Danmark
Staycation: Mine 3 favoritter til sanselige oplevelser i Nordjylland
Opdateret november 2019