Overvejer du en staycation eller miniferie i Danmark? Her får du mine tips til tre gode oplevelser i Thy og Jammerbugten
Staycation. Det ord bliver mere og mere populært. Også hos danskerne.
Selv foretrækker jeg at rulle min kuffert ind i lufthavnsterminalen og tjekke ind til fremmede destinationer. Men der er alligevel noget befriende og givende over at være turist i eget land - og hvis du rejser til Nordjylland, lover jeg dig, at der også vil være momenter, hvor du føler, du befinder dig i et andet land. Den nordjyske dialekt er næsten rejsen værd i sig selv. Jow, Jow.
Jeg bør egentlig starte med en disclaimer: Jeg er gift med en nordjyde. Ja, det vil han altid være, selvom vi bor på Fyn i dag. Mit første møde med Nordjylland skete derfor også 20 år tilbage - hvis vi glemmer en efterårsferie på Danland i Hirtshals som 9-årig, hvor jeg stort set ikke lavede andet end at spille bordtennis med min storebror. Men det er først de seneste år, at vi for alvor har bevæget os uden for Han Herrred, hvor min svigerfamilie stadig bor og har sommerhus. For er der noget, som nordjyderne ikke er så vilde med, så er det at tage for langt væk.
Her får du mine 3 favoritter til oplevelser i Thy og Jammerbugten, der er velegnede for både til børnefamilier og kærestepar:
1: Hanstholm: Havudsigt fra hipsterhulen
Du har sikkert hørt om Klitmøller, der er hjemstavn for fiskere og surfere. Efter brætfolket omdøbte Klitmøller til Cold Hawaii er interessen for byen og blæsevejret steget. Her kan du leje en våddragt på havnen, tage et kursus i surfing, spise nyrøget laks og bare nyde livet ved æ hav. Men det nye sted at søge hen er Hanstholm.
Hanstholm ligger ti kilometer nord for Klitmøller - lige ved indkørslen til dragende Nationalpark Thy. I Hanstholm er der råt, industrielt og masser af oplagte grunde til definitionen af udkantsdanmark. Men glem alt om tungsind, trawlersnak og turistfælder på havnen. Du skal kigge opad. På toppen af pynten. Heroppe ligger Hanstholm Madbar, der blev søsat i 2016 og allerede en bastion for både gourmet og hygge.
Kig til Hanstholm Havn med masser af trafik. Lån en kikkert og zoom ind på livet på kajen.
Jeg blev tippet om stedet af en fyr med saltvandshår i Klitmøller:
"Det er nogle kjøwenhavnere, der har startet det. Det er mega fedt."
Københavnerne hedder Morten og Mona Manaa - som oprindelig stammer fra Århus. Sammen med vennen Louise Møller havde de en fælles drøm om at skabe et laidback sted for livsnydere. Det har de formået.
Hvis blæsten raser - og det ville være mærkeligt andet her i 'Hanneren' - kan du låne en Harboørehabit og sætte dig udenfor og nyde synet af den imponerende kystlinje, mens du spiser Fish & Chips med fisk fra de kuttere, du har kig til. Men sæt dig endelig også indenfor, hvor du bliver krammet af den gode stemning.
"Jeg MÅTTE bare arbejde her!" fortæller vores kvindelige tjener, der er opvokset i byen og god for et par historier. Lige som menukortet. Og hjemmesiden. Storytelling er i det hele taget en stor del af den charmerende signatur. Og jeg labber det hele i mig. Sammen med maden.
Børnene vælger Bunkerburger med brændemærket signaturlogo på toppen. Manden og jeg vælger Vitello Tunnato for Two - og bliver overvældet af både smag og mængde. Derefter Falaffel Fad og Tapas Fad, fordi vi har svært ved at vælge. Alt er godt. Og bliver alligevel endnu bedre. Bagefter får vi nemlig håndlavet og plantebaseret is fra Thy Ismejeri.
"Det lyder som et stort sted. Men det er slet ikke. Det er bare ejet af en mand, der hedder Claus. Og han har også en tankstation," beretter vores tjener, mens hun former cremede kugler vegansk gelato. Fra Thisted.
Sloganet for Madbaren lyder: "Bygget på Tro, Håb og Kærlighed." Jeg. Er. Forelsket.
Ismejeriet Thy åbnede i 2017 og sælges blandt andet hos Hanstholm Madbar. Juni 2020 åbnede de Europas første plantebaserede isfabrik - uden spor af mælk.
Adresse
Hanstholm Madbar
Helshagevej 98
7730 Hanstholm
Prisniveau
Mellem
Andre tips?
Reserver bord i forvejen!
Museumscenter Hansthom er også værd et besøg med kanoner og 3000m2 bunker fra 2. Verdenskrig.
Højdedraget Isbjerget ligger 56 meter over havet i Hanstholm Vildtreservat - og garanterer en vild udsigt!
Du kan bo på Hanstholm Madbar, men tjek også det labre Guesthouse Klitmøller.
Bonusinfo:
Ejerne bag Madbaren står også bag Agger Darling, der ligger lige der, hvor Nationalpark Thy starter. Restauranten er netop genopåbnet med michelinkok Nicolas Min Jørgensen i køkkenet. Måske et pitstop værd på vejen nordpå. Du kan gå med menukortet eller teste kokkens dagsmenu, der tager afsæt i humør og sæson. De serverer i øvrigt også is fra Ismejeriet Thy. Men hvis du tager turen langs Vesterhavet, kan du også overveje at prøve ishuset Ice Bakers i Vorupør - et testcenter for den cremede og platebaserede is.
2: Løgstør: Rotur på den gamle kanal
Hver gang vi kører op til sommerhuset ved Slettestrand, kører vi henover Aggersundbroen og vinker til Løgstør mod vest. Men Løgstør er bestemt et pitstop værd.
Byen lyder kælenavnet Muslingebyen. Med god grund. Hvis du går langs Frederik VII’s Kanal over den hvide træbro for enden af lystbådehavnen - finder du stranden med bunker af muslinger og konkylier. Et mekka for naturelskere i alle aldre.
Solnedgang ved muslingebankerne
Ved siden af stranden er der anlagt et stendige med badebro for enden, hvor du kan dyppe dig i Limfjorden - uden at træde på skaller. Det er også her, Løgstør Vinterbadeklub holder til. For 400 kroner kan du leje hele saunahytten for dig og dine venner og lave egen saunagus.
Min favorit er dog at tage en sejltur på Frederik VII's Kanal i en af de gamle træbåde fra Limfjordsmuseet. Museet ligger ude ved endnu en hvid bro - den gamle drejebro.
Limfjordsmuseet holder til i to bygninger. Den ene er den gamle kanalfogedbolig, hvor bådene ligger fortøjret.
Kanalen er museets største og levende museumsgenstand fra 1851. Der er plads til fem personer i bådene plus picnic-kurv og badetøj.
Du behøver ikke at have roerfaring, og det er ikke farligt at ro på kanalen, der ligger beskyttet i læ for digerne.
Det er gratis at leje bådene, når entréen til museet er betalt.
Der åbent alle dage fra kl. 10-17 frem til den 30. august
Derefter igen fra den 5.-18. september og den 12.-18. oktober
Udlejning af både i perioderne herover eller efter aftale.
Adresse
Limfjordsmuseet
Kanalvejen 40
9670 Løgstør
Prisniveau
Billig. 50 kroner for voksne. Børn gratis.
Andre tips?
Spis frokost hos Kanalfogedens køkken, hvor du bl.a. kan få et funky stjerneskud med soyamarineret tun og wasabirogn. Du kan købe picnickurv herfra og tage med på roturen - skal bestilles dagen før. Bonus: Legeplads som nabo.
Spis desserten hos Kulgaarden, der har flødeis fra Vebbestrup og hjemmebagte tærter.
Snapseriet holder events, hvor du kan smage snaps, der er fremstillet med udgangspunkt i naturen og Limfjorden. Der er også mulighed for guidede ture, hvor I plukker urter til jeres egen snaps.
3: Blokhus: Kør i bil på stranden til Løkken
Jeg ved det godt. De fleste danskere kender allerede Blokhus Strand og Løkken Strand - om ikke andet af navn. Men det ændrer ikke ved, at jeg er vild med kystområdet.
Jeg elsker det dragende lys. De ikoniske hvide badehuse på kanten af Vesterhavet. Den smittende feriestemning af turister i badesandaler. Og stranden - også selvom den er fyldt med... sand! Jeg hader sand.
Læs også: Staycation: Rubjerg Knude er den ultimative test for dig, der hader sand
Fordelen ved strandene ved Blokhus og Løkken er, at de er flade og velegnede til bilkørsel. Det betyder, at du kan køre næsten helt ud i bølgerne. Det er fascinerende, smukt og praktisk til både en kør-selv-ferie og badeferie for typer med sandfobi.
Du kan starte ruten allerede fra Rødhus - der også har en af Danmarks mest populære naturiststrande. Rødhus ligger syd for Blokhus. Herefter kører du 25 kilometer langs Vesterhavet op til Løkken.
En af mine feriefavoritter er at se solnedgangene heroppe.
De sidste minutter inden solen glider ned i Vesterhavet ved Blokhus Strand
Badehuse ved Løkken til venstre og Blokhus til højre
I Løkken kan du købe en hotdog fra et lille hvidt træhus direkte på stranden. Så bliver det ikke mere dansk, vel?
Boden ligger side om side med de 489 badehuse. Selv da jeg kommer forbi efter klokken ti om aftenen, er der åbent:
"Jeg lukker først, når der ikke er flere kunder," smiler den søde ejer.
Han overtog stedet sommeren 2017 efter den tidligere ejers 30 års jubilæum. Ikke det grimmeste sted at sælge pølser og isvafler. Selv med sand under fødderne.
Andre tips?
Lyst til gourmet? Standhotellet er Blokhus nye badehotel. Her kan du spise østers, kaviar og tatar tilberedt af Michelinkokke i det fine orangeri. Eller måske blot nøjes med en hjemmelavet flødebolle og en kop te?
Bare brug for en burger? Futten er blevet et stamsted for vores familie. Bindingsværksgården fra 1761 er åbent året rundt og altid super hyggeligt. Vi vælger ofte hjemmelavede fritter og burger i briochebolle.
På ferie i regnvejr? Så kan du købe en prisvenlig dagsbillet til badelandet i Danland i Blokhus med rustjebaner. Der er også en spa-afdeling for personer over 15 år - den har jeg dog ikke testet.
Læs også: Mine 10 mest populære billeder fra Danmark
Udgivet første gang 2017
Opdateret juni 2020